Čajovna: Letec RAF Jan Jeřábek

V sobotu 4. února vás zveme na další besedu v Čajovně Na stezce. Začínáme jako vždy v 17 hodin v nadějkovském kině a tématem budou osudy milevského rodáka Jana Jeřábka.

Jan Jeřábek se narodil dne 8. února 1919 přímo v budově milevské radnice. V roce 1939 neváhal, opustil svoji vlast a odešel za ni bojovat jako příslušník Royal Air Force (Britského královského letectva) a jeho 313. (československé) stíhací perutě . Z  bojů 2. světové války se bohužel nevrátil, dne 15. července 1942 zahynul v kabině stíhacího letounu Spitfire Mk. V v leteckém souboji nad kanálem La Manche. Místem jeho posledního odpočinku je hřbitov ve francouzském městě Saint-Brieuc.
U příležitosti 100. výročí narození Jana Jeřábka, tedy v roce 2019, byla v Milevském muzeu uspořádána výstava věnována právě tomuto letci. V témže roce Milevské muzeum vydalo knihu s názvem Věčně usměvavý nebeský jezdec Jan Jeřábek. Autor knihy Martin Strouhal si pro vás připravil besedu o osudech tohoto letce. Součástí besedy bude možnost nahlédnutí do unikátního fotoalba, které se zachovalo do dnešní doby. Je v něm okolo150 fotografií Jana Jeřábka, doslova od peřinky až po jeho hrob. Dále budou k nahlédnutí fotografie, které zachycují Jana Jeřábka ve službě RAF od dalších autorů. .

Událost na facebooku

Kniha Věčně usměvavý nebeský jezdec Jan Jeřábek

Příspěvek byl publikován v rubrice Čajovny a jeho autorem je Olina. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.