Podzimní besedy v Čajovně Na stezce

S podzimem by se – pokud zase nezasáhne covid – měly do nabídky akcí v Nadějkově vrátit besedy v Čajovně Na stezce. Bývají obvykle první sobotu v měsíci a začínají v 17 hodin v bývalém kině (budova obecního úřadu). Výjimkou je říjnová beseda, která se kvůli senátním volbám přesouvá do Součkoviny, domu čp. 5 na nadějkovském náměstí (tzv. Polyfunkční komunitní centrum).
První říjnový den přivítáme historika PhDr. Jana Štěpánka. Zabývá se rodem Kokořovců z Kokořova, z něhož pocházel manžel poslední nadějkovské hraběnky Karolíny, a dozvíme se od něj mnoho zajímavostí z jejího pestrého života. Paní hraběnka je také jednou z osobností, kterým bychom  – podobně jako Bohuslavu Hedvikovi – chtěli věnovat lavičku na nadějkovských stezkách. Vybrali jsme lavičku na Drahách,odkud je výhled na nadějkovský zámek. Sejdeme se na náměstí v 15.30 hodin, procházkou dojdeme na Draha, přečteme si, jak na paní hraběnku vzpomínal P. František Teplý, který se s ní setkal počátkem 90.let 19. století, připevníme cedulku a vrátíme se do čajovny,
V sobotu 5. listopadu už nás čeká cestovatelská beseda, přijede náš stálý host, Jindra Částka, s vyprávěním o Izraeli. O své výpravě říká: Týdenní cesta po jižní části Izraele proběhla na začátku února 2020. Zhruba týden po té se Izrael na více než rok neprodyšně uzavřel kvůli pandemii koronaviru. Ejlat, Mrtvé moře, pevnost Masada a Nabatejské památky nás provázely při naší cestě Negevskou pouští. Zjistili jsme, jaký je svět ze hřbetu velblouda a co vše dokáže vymodelovat vítr ze skalisek uprostřed pouště.
S Ivanem Dererem, který vloni v létě dojel na kole z Lisabonu až do Prahy, jsme  domluvili besedu na sobotu 3. prosince.
Sledujte plakáty, tyto stránky a Facebook čajovny Na stezce! Chcete-li dostávat pozvánky na čajovny mailem, napište, prosím, na adresu [email protected].
Příspěvek byl publikován v rubrice Čajovny a jeho autorem je Olina. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.