Vycházka a čajovna: Vzpomínka na Bohuslava Hedvika

Čajovnu v sobotu 7. května bychom chtěli věnovat panu učiteli Bohuslavu Hedvikovi (21. 12. 1920 – 21. 4. 2005) – malíři, loutkáři, ochránci přírody a duchovnímu otci Naučné stezky Nadějkovsko.

V prosinci roku 2020 jsme si připomněli 100. výročí jeho narození, ale protipandemická omezení nepřála setkáním. Letos už je situace lepší a můžeme oslavit i další výročí: právě před 20 lety, v květnu roku 2002, jsme osadili informační tabule a dokončili tak realizaci naučné stezky, kterou pan Bohuslav Hedvik vymyslel a naplánoval.

První částí programu bude vycházka na naučnou stezku, k vyhlídce na Číčovické údolí. Je zde jedna z několika laviček, které jsme instalovali v minulých letech a využili na ně dar farnosti Jistebnice – trámy ze starého krovu kostela. Lavičku bychom chtěli symbolicky věnovat právě Bohuslavu Hedvikovi a umístit na ni cedulku s jeho jménem.
Budeme vycházet ve 14.15 z náměstí v Nadějkově; kdo nechce vážit tak dlouhou cestu, může přijet nebo přijít do Šichovy Vesce v 15 hodin. Lavička je umístěna mezi zastávkami „Šichova Vesec“ a „Rybnik Sloup“ naučné stezky, na louce s vyhlídkou do Číčovického údolí.

Poté se vrátíme do Nadějkova a od 17 hodin si na sále hospody promítneme několik krátkých filmů – portrét Bohuslava Hedvika „O vstavačích, bagrech a svěží myšlence“, který natočil režisér Václav Borovička pro Českou televizi, amatérské filmy z doby, kdy pan učitel Hedvik působil v nadějkovské škole (1959 – 1982) a animované filmy, které vytvořil se svými žáky.

Odkazy:
O Bohuslavu Hedvikovi
Událost na Facebooku

Příspěvek byl publikován v rubrice Čajovny, Cesty a stezky a jeho autorem je Olina. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.