Magdalena nespí – fotoreport

V noci z 5. na 6. září jsme u kostela sv. Maří Magdalény nad Jistebnicí zapálili oheň a drželi hlídky. Proč? Bylo to symbolické zakončení téměř dvacetiletého období, kdy bylo Jistebnicko a Nadějkovsko na seznamu míst, kde by mohlo být vybudováno úložiště radioaktivního odpadu. Od letošního června se naše „lokalita Magdalena“ stala „záložním místem“. Znamená to, že by zde neměly probíhat žádné další průzkumy a nejsme v bezprostředním ohrožení. Řada problémů, která hledání místa pro úložiště od počátku provází, ale přetrvává – stát nezvažuje jiné varianty nakládání s radioaktivním odpadem, metodika výběru místa pro úložiště neprošla odbornou oponenturou, obce nejsou vůči státu v rovnoprávném postavení, schválení zákona o úložišti se stále odkládá… Chtěli jsme na to vše upozornit a podpořit lokality, které si – na rozdíl od Magdalény – vytáhly „černého Petra“. Jsou to Březový potok na Plzeňsku, Horka a Hrádek na Vysočině a Janoch u Temelína.

Za všechny lokality hořely v kapli svíčky, dlouhý pás, vytvořený z novinových článků a fotografií z protiúložištních akcí v naší lokalitě, obepínal její zdi zvenku.

Akci pořádaly spolky Zachovalý kraj a Naplaveno za podpory Města Jistebnice a laskavého pochopení Římskokatolické farnosti Jistebnice. Děkujeme všem, kdo se během večera a noci zastavili a pobyli nebo na nás mysleli!
Chtěli bychom se za rok sejít znovu.

Fotky: Karolina Plachá, Anežka Černá

Příspěvek byl publikován v rubrice Úložiště a jeho autorem je Olina. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.